Recepta de Chalk paint
27 desembre 2015 0 comentaris Laura Pintura decorativa

Coneixem des de fa pocs anys les pintures chalk paint i sembla que no hi hagi una altra tècnica per pintar mobles. Es tracta de pintures a l’aigua que porten una càrrega de guix que ajuda a cobrir ràpidament  la superfície i dona una matís molt especial als acabats.

Les chalk paint han de dur un acabat a la cera o vernís ja que són tan poroses que prenen tota la brutícia i greix que se’ls acosta i es poden tacar al mullar-les. En les que porten escaiola com ha càrrega, es pot substituir la cera per un bon brunyit amb espart, per exemple, que compacta la pintura i la fa més resistent.

Les marques comercials que hem provat son Annie Sloan i Autentico , les dues són molt efectives i tenen una gama de colors naturals molt extensa. Una de les característiques més atractives d’aquests productes és que no cal decapar els mobles ja que la pintura s’adhereix bé a totes les superfícies. Nosaltres, per si un cas, recomanem netejar bé la peça amb aigua i sabó o bé polir-la una mica amb paper de gra mitjà/gruixut.

Al taller sempre ens hem fabricat les pintures amb els nostres colors segons la moda de cada moment.

En aquesta ocasió vam provar com resultaria la nostra pròpia chalk paint.

Es pot fer amb pintura plàstica o pintura acrílica. Després d’algunes proves, hem comprovat que no funciona igual qualsevol pintura, algunes són més denses que les altres i això fa que cobreixin molt més. En el cas de les pintures plàstiques, hem optat per la pintura plàstica Titan Una capa. Les proporcions que donarem a continuació són molt relatives i no cal anar amb un mesurador exacte. Al taller funcionem molt per proporcions de volum i si ens passem una mica d’un o altre material no ens afecta gaire als resultats.

Per a matissar el color utilitzem terres naturals com ombra natural, cassel, negre fum, almangra, ocre, siena torrada, etc. En cas que posem molta proporció de terra a la barreja de pintura i afegim quasi la mateixa proporció de làtex per què no perdi poder aglutinant. Els dos productes es dissolen prèviament amb aigua per no tenir grumolls.

Tampoc ens han funcionat igual tots els tipus de guix, tal com hem vist a algunes webs de receptes. Nosaltres ens decantem absolutament per la escaiola que fragua, endureix i confereix l’acabat chalk paint. La utilitzarem en una proporció aproximada  de 1 part per a 10 ó 20  parts de pintura. Aquesta fluctuació de volum de pintura és degut a que els preparats que tenen més barreja de terres i làtex, requereixen més proporció de guix que els que només tenen pintura plàstica. És molt important dissoldre l’escaiola amb aigua calenta i afegir-la posteriorment a la pintura. Aquesta es va espessint poc a poc i sempre podrem afegir una mica més d’escaiola si necessitem que tingui encara més consistència.

Tenim en compte que aquesta proporció és relativa a les pintures Una capa Titan que ja són espesses, altres productes requeriran una proporció diferent. En pintures plàstiques més lleugeres, la proporció podria ser de 1 d'escaiola per 5 de plàstica.

La nostra pintura es pot aplicar amb pinzell o amb rodet i tot l’utillatge es neteja amb aigua. L’assecat és bastant ràpid i permet donar una segona capa, si és que cal, quan ja s’ha endurit i no té humitat. 

Feu-nos saber la vostra opinió...

* Camps obligatoris

Comentaris (0)